Radioamatorism în România

Radioamatorismul reprezintă practicarea radiocomunicațiilor prin posturi de emisie-recepție proprii, fără a se urmări interese economice sau transmiterea altor informații în afară de cele referitoare la calitatea emisiunilor stabilite. Instalațiile de radioemisie folosite de radioamatori (numite stații) au o denumire convențională care se atribuie pe plan central în fiecare țară. Radioamatorii pot face parte din diferite asociații naționale sau internaționale.

Radioamatorismul este considerat drept cea mai veche retea sociala internationala. Radioamatorismul a aparut ca mișcare de amatori de radiotelegrafie, inca din primii ani ai secolului XX, activitatea radio fiind ulterior reglementata incepand cu anul 1912. În 1925 a fost înființată „Uniunea Internațională a Radioamatorilor”. În România, primul radioclub a fost inițiat în 1926, iar în 1936 ia ființă „Asociația Amatorilor Români de Unde Scurte”. În prezent, radioamatorii din România sunt reprezentați la IARU de „Federația Română de Radioamatorism”. Radioamatorii se pot organiza liber, conform legilor civile.

Radioamator este un membru al unei comunități de persoane care împărtășesc un hobby comun, acela de a comunica liber, prin intermediul undelor radio, utilizând echipamente de emisie-recepție precum si o multitudine de moduri de propagare. Diferența față de ceilalți utilizatori de comunicații radio este faptul că activitatea se desfășoara fără o remunerare, în afara cadrului profesional. Radioamatorii se implica in societatea civila prin diseminarea cunostintelor de electronica si radio-comunicatii in randul generatiei de viitori ingineri, prin pariciparea la concursuri internationale, prin asigurarea comunicatiilor in caz de urgenta sau prin sprijinul logistic la evenimente sportive de amploare.

Radioamatorii dobândesc această calitate prin susținerea unor examene prin care li se verifică nivelul de cunoștințe specifice. Radioamatorii utilizează frecvențe radio, special puse la dispoziție de autoritățile de reglementare din diferitele țări din care provin, în baza unor acorduri dintre administrații și asociația mondială a radioamatorilor - IARU. Activitatea radiioamatorilor este prezentată și pe diferite site-uri cum ar fi:
Radioamator.ro - Radioamatorism in Romania
Radioamatorul YO - Revista electronica pentru ... - QSL.net
Radioclubul României | comunicăm liberi
Federația Română de Radioamatorism
ANCOM etc.