Ariss - Primul contact educational Romanesc cu Statia Spatiala Internationala

Noutati / Important

12 aprilie 2016, 18.26 -18.36, am scris istorie! Romania s-a auzit in spatiu pentru prima data, oficial, printr-un contact radio direct! Intrebarilor copiilor a raspuns astronautul Jeff Williams (USA), aflat la baza Statiei Spatiale Internationale.
S-a demonstrat perseverenta de a duce la bun sfârșit un proiect ce pentru mulți era de nerealizat! Am deschis un nou druml! Am avut puterea sa ne facem auzita vocea in spatiu, pentru prima data!

11 Aprilie 2016, ora 12:30 : Conferinta de presa despre organizarea si desfasurarea evenimentului ARISS Central din 12 aprilie.
Locul de desfasurare al conferintei de presa: Amfiteatrul ICSTM din Campusul Universitatii Valahia din Targoviste (Aleea Sinaia, nr. 13).

Proiectul ARISS

Proiectele educationale ARISS sunt patronate de catre Agentia Spatiala Europeana sau NASA si vizeaza suscitarea interesului tinerilor pentru tehnologiile spatiale si de telecomunicatii. Evenimentul presupune realizarea unei legaturi radio directe intre un grup de tineri din Romania si un astronaut aflat la bordul Statiei Spatiale Internationale.

Dumitru Prunariu - 35 de ani Soyuz 40

Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Brașov) este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-maior în rezervă. In acest an, in perioada organizarii primului contact ARISS romanesc, se implinesc 35 de ani de la lansarea in spatiu a d-lui Dumitru Prunariu. Organizatorii ARISS si tinerii participanti il felicita pe Dl. Dumitru Prunariu si ii multumesc pentru interesul acordat evenimentului.